ΤΑΜΣ Αχιλλέας
Τί είναι ο “Αντάρτης”;
Πρώτα από όλα και πέρα από την εκπαίδευση στον ανορθόδοξο πόλεμο και στις τεχνικές του και ειδικά για τους νέους και τους πρωτάρηδες, που στις πρώτες επαφές με αυτού του είδους την εκπαίδευση απλά περπατούν κουβαλώντας, είναι η επαφή με την κακουχία.
Η γνωριμία με την κούραση, την υπερκόπωση, το κρύο, την υγρασία, την πείνα, την δίψα, την αϋπνία, το χάσιμο της επαφής με το περιβάλλον έστω και για λίγο…. Συνθήκες άγνωστες για τον μέσο καθημερινό πολίτη. Καταστάσεις στις οποίες το μυαλό δεν έχει μάθει να ανταπεξέρχεται.
Και εδώ ερχόμαστε στο κυρίως εκπαιδευτικό κέρδος αυτής της άσκησης, το κλειδί το οποίο θα ξεκλειδώσει την περεταίρω γνώση πάνω στις ανορθόδοξες επιχειρήσεις. Αν δεν αποκτήσουμε την εμπειρία ως μυαλό και σώμα της παρατεταμένης κακουχίας σε επιχειρησιακό περιβάλλον, αν δεν μάθουμε στο πνεύμα να επιβάλλεται στο σώμα και να συνεχίζουμε να λειτουργούμε επιχειρησιακά εκεί που νομίζουμε ότι φτάσαμε στα όρια μας, αν μετά από όλη αυτή την καταπόνηση δεν αποκτήσουμε την ικανότητα της νοητικής καθαρότητας.
Τότε όσες και να είναι οι ακαδημαϊκές ώρες μέσα σε μια αίθουσα, όσο διάβασμα και να ρίξουμε και όσα “κόλπα” και να μας καταμαρτυρήσουν ακόμα και οι πιο έμπειροι, δεν κάνουμε τίποτα. Είναι δώρον άδωρον!
Άσκηση ανταρτοπολέμου, άσκηση ανορθόδοξου πολέμου είναι πρώτα και πάνω από όλα μια διαδικασία με την οποία σφυρηλατούμε το πνεύμα για να κυριαρχήσει έναντι του σώματος.
Να αγαπάτε την κακουχία και την καταπόνηση, είναι η μήτρα μέσα από την οποία γεννιούνται μεγάλοι πολεμιστές.
Στην άσκηση τύπου ανταρτοπολέμου λοιπόν, που έλαβε χώρα στις 26-28 Ιανουαρίου, τέσσερα τετραμελή περίπολα μαζί με την Ομάδα Αναγνωρίσεως της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ ανέλαβαν και εκτέλεσαν αποστολές σε εχθροκρατούμενο χώρο. Οι αποστολές στις οποίες επικεντρώθηκε η άσκηση αφορούσαν θέματα όπως παρακολούθηση στόχου, αναγνώριση δρομολογίων, παγίδευση, επαφή με πράκτορα, άρση κρύπτης, ενεργοποίηση ΠΧΑ και συνένωση περιπόλων, κρούση και επάνοδο στις φίλιες γραμμές. Το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών έγινε κατά την διάρκεια της νύχτας όπου νέα κυρίως μέλη (αλλά και παλαιά) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να εξασκήσουν την ικανότητα τους για πλοήγηση με χρήση πυξίδας και χάρτη σε άγνωστο και απαιτητικό ανάγλυφο και μάλιστα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (πολλά μποφόρ, παγετός, υπό το μηδέν θερμοκρασίες) πράγμα που έκανε την όλη προσπάθεια ακόμα πιο δύσκολη.
Παράλληλα στην ίδια περιοχή δρούσαν τα μέλη του οργανωτικού τμήματος σε ρόλο εχθρικής δύναμης (OpFor) κάνοντας την προσπάθεια των ασκούμενων ακόμα πιο απαιτητική και αληθοφανή.
Μετά το πέρας της άσκησης όλοι οι συμμετέχοντες, οργανωτικό τμήμα και ασκούμενοι, προσμετρώντας τα λάθη τους, τις εμπειρίες που αποκόμισαν και τα προβλήματα που κλήθηκαν να ξεπεράσουν, έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα.