στρατιωτικεσ εκπαιδευσεισ

σχολεια λεφεδ

green-back

ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ

Μια πολύ σημαντική δραστηριότητα έλαβε χώρα το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Μητροπολιτική Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων διοργάνωσε και πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία το 1ο Σχολείο Βασικών Στρατιωτικών Γνώσεων (Basic Soldiering School). Η ανάγκη για το εν λόγω Σχολείο έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό και ειδικά κατά την αξιολόγηση στη μεγάλη ετήσια άσκηση “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”, πλην όμως δεν ήταν εφικτή η διεξαγωγή του, για διάφορους λόγους. Τα αντικείμενα που διδάχτηκαν ήταν αρκετά και ποικίλα, με αποτέλεσμα να υπάρξει  καταιγισμός πληροφοριών εντός ενός και μόνο Σαββατοκύριακου.  Πώς αλλιώς θα γινόταν όμως, από την στιγμή που οι Εθελοντές Έφεδροι μπορούν να ασκούνται ΜΟΝΟ στον “ελεύθερο χρόνο” τους!

Η συμμετοχή έφτασε στα 90 περίπου άτομα, από 13 συνολικά νομούς της χώρας και  κάποιοι από τους συναδέλφους χρειάστηκε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις ταξιδεύοντας από Κρήτη, Αττική, Ήπειρο, Θράκη και αλλού. Για τα αντικείμενα που διδάχτηκαν και ήταν πολλά ,αναφέρουμε ενδεικτικά την τοπογραφία ,διαβιβάσεις, περίπολα μάχης – αναγνωρίσεως, μάχη εντός κατοικημένων τόπων, άμυνα, επίθεση, ενέδρες, διαταγές.   

Αξίζει να  αναφέρουμε  ότι από την εμπειρία του 1ου αυτού Σχολείου προκύπτει η ανάγκη διεξαγωγής ειδικών σχολείων στο κάθε αντικείμενο ξεχωριστά. Μέχρι τη διεξαγωγή του επόμενου Σχολείου να είστε καλά, να είστε υγιείς, να αθλείστε, να ασκείστε και να είστε έτοιμοι για την στιγμή που η πατρίδα μας καλέσει.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ποντιακό Σύλλογο Πολυδενδρίου Λαγκαδά αλλά και όλους τους κατοίκους του χωριού για την πολύτιμη συνδρομή τους στην προσπάθεια μας.

Για την Μητροπολιτική ΛΕΦΕΔ, ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος του Σχολείου Βασικών Στρατιωτικών Γνώσεων

Γεωργουλέτης Νικόλαος
Εφ. Ανθλγος (ΚΔ-ΠΖΝ)

lefed-sxoleia-5-Large
lefed-sxoleia-6-Large

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ CQB

Ενώ οι προετοιμασίες για τον 10ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ οργιάζουν,ταυτόχρονα η εκπαίδευση συνεχίζεται(μάλλον δεν σταματά ποτέ). Απολαύστε μερικές φώτο από τα σεμινάρια Μ.Α.Π.-C.Q.B.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΠΟΛΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑΡΧΩΝ

Προσανατολισμός,διοίκηση και ηγεσία,αμφίβιες επιχειρήσεις,σχεδιασμός επιχειρήσεων,ενέδρες,κλήση πυρών πυροβολικού,μάχη αστικού περιβάλλοντος,πρώτες βοήθειες κ.α

sxoleio-peripolarxon-omadarxon

3Ο Σ.Ε.Ο.Τ

Φωτογραφίες από το 3ο Σ.Ε.Ο.Τ.που παρακολούθησαν συνολικά 30 νέα μέλη της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

sand-back

ΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΒΕΟ

Το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Οπλίτη της ΛΕΦΕΔ  για την εκπαιδευτική περίοδο 2015-16 έληξε με το γραπτό διαγώνισμα των μελών που το παρακολούθησαν!
Ενδεικτικά περιελάμβανε:πρώτες βοήθειες,υλικά,ατομική τακτική,προσανατολισμός,αμφίβιες επιχειρήσεις και άλλα!

teliko diagonisma lefed 03
teliko diagonisma lefed 02
teliko diagonisma lefed 02

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΦΕΔ

Εδώ και καιρό έχουν δημιουργηθεί και υφίστανται,πέρα από τον 6μηνιαίο κύκλο εκπαίδευσης,κάποια βασικά σχολεία ,όπως ορίζεται και στο εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο εισαγγελίας Θεσ/νικης καταστατικό της ΛΕΦΕΔ ,τα σχολεία αυτά έχουν σκοπό την τυποποίηση της εκπαιδεύσεως και των προσόντων των μελών της ΛΕΦΕΔ.
 
1)Σ.Β.Ε.Ο.(Σχολείο βασικής εκπαίδευσης οπλίτη).
2)Σ.ΠΕ.Λ.(Σχολείο περιπολαρχών ΛΕΦΕΔ).
3)Σ.Ε.Ο.Τ.(Σχολείο ειδικό,όπλων&τακτικών).
 
Όπως γίνεται αντιληπτό το καθένα από τα σχολεία πραγματεύεται βαθμιαία διαφορετικά αντικείμενα.
Έτσι λοιπόν το ΣΒΕΟ εισάγει το νέο μέλος της λέσχης στα βασικά αντικείμενα που πιστεύουμε ότι απαιτούνται όπως :ατομικά υλικά,ατομική τακτική,πυξίδα-χάρτης-προσανατολισμός,σχοινιά-καταριχήσεις,αμφίβιες επιχειρήσεις,Ά βοήθειες μάχης κ.α.π.
Το ΣΠΕΛ πάει ένα βήμα παραπέρα και για παράδειγμα όταν η λέσχη εκπαιδεύεται στον ορεινό αγώνα,οι εκπαιδευόμενοι του ΣΠΕΛ ξεκινάνε την εκπαίδευση από την αποθήκη της λέσχης, απλώνουν και δένουν τα σχοινιά και κατεβάζουν όλους τους εκπαιδευόμενους από τον βράχο,ηγούνται των περιπόλων και δεν πλοηγούν μόνο αλλά αιτούνται πυρά Π/Β,ένα αντικείμενο που διδάσκονται στο σχολείο,κ.ο.κ.
Στο ΣΕΟΤ μαθαίνουν όλες τις στάσεις βάλλοντος,θεραπείες εμπλοκών ,γέμιση απογέμιση σε όλα τα επίπεδα κ.α.π. εννοείται πάντα με τα πενιχρά μέσα που νόμιμα διαθέτουμε και στα πλαίσια αθλητικών δραστηριοτήτων όπως το ASC(Air soft club).
Στο μέλλον θα επανέλθουμε με πλουσιότερο υλικό στην ύλη των σχολείων.
green-back

ΣΒΕΟ ΧΑΡΤΗΣ ΠΥΞΙΔΑ - ΑΙΤΗΣΗ ΠΥΡΩΝ ΠΥΡ/ΚΟΥ

Οπως είναι γνωστό η ΛΕΦΕΔ σαν εφεδροπολεμιστικό σωματείο προσπαθεί να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει τα στελέχη της για κάθε ενδεχόμενο. Τα αντικείμενα εκπαίδευσης είναι κατα βάση πεζικού ,ειδικών δυνάμεων αλλά και πυροβολικού. Στην κατεύθυνση αυτή έχει σχεδιαστεί και το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, ως εκ τούτου κάθε Τεταρτη διεξάγεται θεωρητική εκπαίδευση σε αντικείμενα όπως  υλικά, όπλα ,ορεινό ,περίπολα μάχης, αμφίβιες επιχειρήσεις, τακτικές πεζικού, πρώτες βοήθειες μάχης, χάρτη πυξίδα και αίτηση πυρών πυροβολκού.

Σε συνάρτηση με τα θεωρητικά όπου χρειάζεται ορίζεται Κυριακή ή ΣαββατοΚύριακο για πρακτική άσκηση έτσι ώστε να εφαρμόστούν οι θεωρητικές γνώσεις σε πράξη και να αποκτηθεί εμπειρία από νέους συναδέλφους και να ξεσκουριάζουν οι παλαιότεροι. Ετσί την Τετάρτη 2/3 παρακολουθήσαμε στα γραφεία της λέσχης το μάθημα του εφ. Λχγου(ΠΒ) Κουτσουβέλη Γιάννη που αφορούσε την χρήση του χάρτη και της πυξίδας. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι απο τα πιο σημαντικά και συντελεί στο να κάνει έναν καλό μαχητή ακόμα καλύτερο .

Την επόμενη Τετάρτη 9/3 είχε προγραμματιστεί  να γίνει το μάθημα Αίτησης πυρών Πυροβολικού από τον  εφ.Ανθ/γο (ΠΒ) Χριστοδούλου Γεωργιο. Το μάθημα είχε σαν σκοπό να γίνει  όσο πιο απλό και κατανοητό μπορούσε, ώστε και ο πιό αδαής να καταλάβει τα σημαντικότερα και με διαδραστικό τρόπο να λύσουμε απορίες και να κάνουμε κτήμα μας την τεχνική και πρακτική της αίτησης πυρών Πυροβολικού.

Σε  συνάρτηση και συνδυασμό των δύο προηγούμενων θεωρητικών μαθημάτων ορίστηκε η επόμενη Κυριακή 13/3 για πρακτική στο πεδίο  ασκήσεων Λαγκαδά. Η προετοιμασία έγινε απο τους δυο προαναφερόμενους εφ. Αξ/κούς το Σάββατο πρίν την άσκηση.

Η άσκηση ξεκίνησε το πρωι και ώρα 08.00 με την συμμετοχή να ξεπερνάει τις προσδοκίες μας αφού συμμετείχαν 21 μέλη της λέσχης νέα και παλιά που με ενθουσιασμό παρουσιάστηκαν έτοιμοι να πάθουν για να μάθουν.

Η άσκηση περιελάμβανε πορεία  δέκα (10) χιλιομέτρων με επτά (7) σημεία ελέγχου συγκεκριμένων συντεταγμένων (orientieering), και ένα σημείο στο οποίο έπρεπε οι ομάδες να στοχοποιήσουν, να εξάγουν συντεταγμένες και να εκτελέσουν αίτηση πυρων Πυροβολικού. Η διαδρομή που είχαμε επιλέξει ήταν μέσης δυσκολίας και έτσι φάνηκε το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων διότι οι ομάδες πολύ γρήγορα έφταναν στον τερματισμό. Αν αναλογιστεί κανείς οτι η ώρα εκκίνησης ηταν 09.30 και ο τερματισμός της πρώτης ομάδας έγινε στις 12.00 και της τελευταίας, της όγδοης, μόλις στις 12.30, γίνεται αντιληπτό το υψηλό επίπεδο γνώσεων και ηθικού των συμμετεχόντων .

Αυτό δηλαδή το ηθικό, τη διάθεση για μάθηση και την δυναμική την έχω συναντήσει σε όλα τα ανάλογα σωματεία, αλλά δυστυχώς μένει εκεί χωρίς βοήθεια και υποστήριξη.

Ευχομαι αυτό να γινόταν αντιληπτό και απο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας ώστε το ηθικό και η δυναμικότητα των εφεδροπολεμικών σωματείων να μετουσιωνόταν σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και συγχρόνως προσφορά στην Πατρίδα.  

Εφ. Ανθλγός (ΠΒ) Χριστοδούλου Γεώργιος