ΤΑΜΣ Αχιλλέας 2022

Το τριήμερο 09 – 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη άσκηση ΤΑΜΣ Αχιλλέας της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ με την συνδρομή στην οργάνωση του παραρτήματος Πιερίας .
Η συγκεκριμένη άσκηση αφορά σε επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και γενικά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να φέρνει το προσωπικό σε έντονη επαφή με τα στοιχεία της φύσης, την προσωπική καταπόνηση, την ανάγκη για την λήψη πολύπλοκων και γρήγορων αποφάσεων κάτω από έντονη κούραση κτλ πάντα
στο μέτρο του δυνατού λόγο της περιορισμένη διάρκειας της, απόρροια του ότι όλα γίνονται σε εθελοντική βάση και άρα στον ελάχιστο ελεύθερο μας χρόνο.
Το σενάριο προέβλεπε την αποστολή ομάδας ελαφρού Πεζικού εντός προσφάτως καταληφθείσας από τον εχθρό περιοχής με σκοπό την κατασκευή υπόγειας θέσης παρατήρησης κατά την διάρκεια της νύχτας και την έναρξη ρουτίνας με το πρώτο φως.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με στρώση και άρση παγιδεύσεων, μάλιστα διαφορετικές ομάδες με χρήση πρόχειρου σκαριφήματος έκαναν άρση η μία τις παγιδεύσεις της άλλη αφού πρώτα τις εντόπιζαν σε άγνωστο για την κάθε μια δρομολόγιο. Όλα αυτά με την ανάγκη να
μένουν αθέατοι αφού υπήρχε εχθρική παρουσία με την μορφή εποχούμενων και πεζοπόρων τμημάτων.
Με την έλευση του σκότους και σε προκαθορισμένο χρόνο έλαβε χώρα κατασκευή αμμοδόχου, εκπόνηση και έκδοση τελικής διαταγής μετά το τέλος της οποίας ακολούθησε κρούση κατά εχθρικής τοποθεσίας. Στην συνέχεια το φίλιο τμήμα αποχώρησε μαχόμενο δια μέσου εχθρικών δυνάμεων που
έσπευσαν στην περιοχή. Φυσικά υπήρχε και η πατροπαράδοτη πια για την ΛΕΦΕΔ μεταφορά τραυματία (μετά φυσικά από τις ανάλογες Α Βοήθειες μάχης) κάνοντας πράξη το “κανένας δεν μένει πίσω”.
Για όλη την διάρκεια του τριημέρου ο καιρός μας έκανε την χάρη και μας πρόσφερε βροχή, πολύ υγρασία, αέρα, κρύο και τέτοια ομίχλη που κυριολεκτικά το Σάββατο το βράδυ ήμασταν μέσα στα σύννεφα.
Το πρωί της Κυριακή ακολούθησε η καθιερωμένη θερμή απενημέρωση (κάτι ακραία σημαντικό για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων όταν τα γεγονότα είναι ακόμα φρέσκα στην μνήμη μας) μπροστά από ένα εξωκκλήσι δίνοντας μια ακόμα νότα μυσταγωγίας στην όλη διαδικασία.
Ενα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους όσους έκαναν το βήμα και ήρθαν και υπέμειναν και τα έβαλαν με τον εαυτό τους και ανέβηκαν ένα ακόμα σκαλοπάτι…
ΌΣΌΙ ΖΩΝΤΑΝΌΙ!