ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ “ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ”

Στην προσπάθειά μας να εντείνουμε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις και να εξειδικεύσουμε τις γνώσεις πάνω σε κάποια αντικείμενα που θα μπορούσαν να  διδαχθούν και χωρίς την υλικοτεχνική βοήθεια του Ε.Σ. κάναμε πράξη το 1ο σχολείο Βασικών Στρατιωτικών Γνώσεων στις 19-21 Ιανουαρίου του 2023 και το οποίο πέρασε στην ιστορία για τις πολλές συμμετοχές που απέσπασε αλλά και το ότι γενικότερα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Έτσι, έγινε άμεσα αντιληπτό ότι υπάρχει ανάγκη για μια σειρά σχολείων για αρκετά αντικείμενα και επομένως οδηγηθήκαμε στη διεξαγωγή του επόμενου σχολείου που πραγματοποιήθηκε στις 30/09-01/10/2023 στο Πολυδένδρι  Λαγκαδά και αφορούσε στα όπλα καμπύλης τροχιάς. Το αφιερώσαμε στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντα Στρατηγού Κωσταράκου Μιχαήλ που ήταν αξιωματικός του Πυροβολικού και που αποτελούσε πάντα έναν φίλο και κυρίως εναν έμπρακτο υποστηρικτή του έργου της Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

Επομένως, για άλλο ένα Σ/Κ (Σαββατοκύριακο) οι εθελοντές έφεδροι που ήθελαν και μπορούσαν, έδωσαν το παρών από όλη την Ελλάδα (Αττική, Θράκη , Μακεδονία). Οι συμμετοχές έφτασαν τις 35, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως δεδομένης της εξειδίκευσης του αντικειμένου αλλά και της δυσκολίας τόσο σε επίπεδο θεωρητικών γνώσεων (τεχνικά χαρακτηριστικά, πυρομαχικά και λοιπές πληροφορίες) όσο και σε πρακτικό επίπεδο (τοπογραφία, αίτηση πυρών κ.α.).

Θα  αναφέρω και τα αντικείμενα ώστε να γίνει αντιληπτός ο όγκος των πληροφοριών που διοχετεύτηκαν  στους μαθητεύσαντες:

Α. Ανάγνωση χάρτη-πυξίδας

Β .Εύρεση θέσης μας / στόχου στον χάρτη

Γ. Εξαγωγή στοιχείων για την αίτηση πυρών Πυροβολικού

Δ. Τρόποι  αίτησης Πυρών Πυροβολικού

Ε. Βλήματα Πυροβολικού, ποιά η χρήση τους κατά κατηγορία

ΣΤ. Καπνογόνα/Φωτιστικά, πώς/γιατί αιτούμαστε τη χρήση τους

Ζ. Διαβιβάσεις στο Πυροβολικό.

Και φυσικά σαν επιστέγασμα όλων των παραπάνω ακολουθούσε πρακτική εξάσκηση με προσομοίωση ημέρα και νύχτα σε πραγματικό περιβάλλον, αλλά και στον υπολογιστή με χρήση προτζέκτορα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες στο Σχολείο Όπλων Καμπύλης Τροχιάς, αλλά και προσωπικά αυτούς που συνήργησαν για να πραγματοποιηθεί:

τον έφεδρο Λοχαγό (ΠΒ) Κουτσουβέλη Ιωάννη

τον έφεδρο Λοχαγό (ΠΒ) Βουτσελά Στέφανο

τον έφεδρο ναύτη Βρόντο Χρήστο

Φυσικά δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τον Σύλλογο Ποντίων Πολυδενδρίου για τη φιλοξενία στον χώρο του Πολιτιστικού τους Κέντρου.

Για την Μητροπολιτική ΛΕΦΕΔ,

ο Έφορος Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος του Σχολείου Όπλων Καμπύλης Τροχιάς ¨ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ¨

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Έφεδρος Υπ/γός ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ