ΛΕΦΕΔ Καβάλας Τρίτων 2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΤΡΙΤΩΝ 2022»
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΚΑΒΑΛΑΣ / ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ / ΣΑΒΒΑΤΟ 24 & ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠ 2022
 
Το απόγευμα του Σαββάτου 24 & το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022 η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Καβάλας διοργάνωσε και υλοποίησε διήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και με την επωνυμία «ΤΡΙΤΩΝ 2022».
Στην εκπαίδευση διδάχθηκαν γνώσεις, ενέργειες, διαδικασίες και τεχνικές στα αντικείμενα της κατάδυσης και των αμφίβιων επιχειρήσεων μικρών στρατιωτικών κλιμακίων (προπαρασκευαστικές ενέργειες & στάδια εξέλιξης σε επιχείρηση απόβασης στρατιωτικού τμήματος σε ακτή & προπαρασκευαστικές ενέργειες και άμυνα από στρατιωτικό τμήμα που υπερασπίζεται την ακτή).
 
Ως εκπαιδευτές λειτούργησαν 2 στελέχη Ο.Υ.Κ., μέλη του Συνδέσμου Βατραχανθρώπων Ελλάδας (ΚΖ & ΚΣ), 1 έφεδρος Ο.Υ.Κ. (ΓΧ), 2 δύτες ως εξωτερικοί συνεργάτες (ΒΒ & ΕΣ), 1 δύτης μέλος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Καβάλας (ΝΝ) & 1 Αξιωματικός ε.α. Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΤΑ) (ΓΓ).
Η παρουσία των εκπαιδευτών ήταν άριστη και επαγγελματική. Άοκνα συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατανόηση των αντικειμένων που διδάχθηκαν επιδεικνύοντας τις κινήσεις, επισημαίνοντας τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες και υποβοηθώντας τους/τις ασκούμενους/ες κατά την εξάσκηση όποτε χρειαζόταν.
 
Στην εκπαίδευση έλαβαν μέρος συνολικά 28 άτομα, μέλη και φίλοι/ες της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Καβάλας.
 
Κατά την 1η ημέρα οι εκπαιδευτές (μέλη του Συνδέσμου Βατραχανθρώπων Ελλάδας και άλλοι ειδικοί) δίδαξαν τα βασικά θεωρητικά ζητήματα σχετικά με τις καταδύσεις και τα θέματα ασφάλειας. Κατόπιν, όσοι/ες από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες το επιθυμούσαν ασκήθηκαν στο νερό στις καταδύσεις με συνοδεία των εκπαιδευτών.
Κατά τη 2η ημέρα της δραστηριότητας οι συμμετέχοντες/ουσες, υπό την επίβλεψη του ΓΓ (Αξιωματικός ε.α. Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων / ΕΤΑ) ασκήθηκαν συνεχώς στην αμμουδιά και στη θάλασσα σχετικά με τα αντικείμενα αμφίβιων επιχειρήσεων μικρών κλιμακίων και άμυνας επί της ακτής από στρατιωτικό τμήμα που διενεργούσε τη φύλαξή της. Η εκπαίδευση ήταν συνεχής, εντατική και κοπιώδης. Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί (0600) συμπεριλαμβάνοντας συνεχείς ασκήσεις σε βασικές ενέργειες και κινήσεις ομαδικές και ατομικές. Διήρκησε έως το μεσημέρι (1300) οπότε και υλοποιήθηκε άσκηση αποβίβασης μικρού στρατιωτικού κλιμακίου και αντιμετώπισή του από στρατιωτικό τμήμα που υπερασπιζόταν την ακτή.
Τα επιμέρους αντικείμενα της 2ης ημέρας εκπαίδευσης ήταν πλαισιωμένα στο σενάριο της υπεράσπισης φίλιου τμήματος ακτής από τοπική μονάδα Πεζικού Εθνοφυλακής.
 
Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης είναι θεαματικά και ιδιαίτερα. Επίσης, είναι σημαντικά για την περιοχή και το έργο που θα καλεστούν οι περισσότεροι/ες από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να επιτελέσουν. Με τη συμμετοχή στις εκπαιδεύσεις και ασκήσεις μάς δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε τα υλικά μας, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας και να βελτιώσουμε τις ικανότητες αλλά και τη φυσική μας κατάσταση.
 
Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι η εκπαίδευση ήταν υψηλών προδιαγραφών οι οποίες κρίνεται ότι επιτελέστηκαν κατά απόλυτο τρόπο. Αυτό επιτεύχθηκε γιατί όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν συνέβαλαν στην υλοποίησή της, εργάστηκαν με πλήρη ενσυναίσθηση του σημαντικού έργου που καλέστηκαν να επιτελέσουν, προσέφεραν τις υπηρεσίες και τα υλικά τους και ήταν πειθαρχημένοι/ες. Σημειώνεται ότι τα απαιτούμενα υλικά για την υλοποίηση της εκπαίδευσης ήταν πολλά, πλήρως εξειδικευμένα και υψηλού οικονομικού κόστους. Συνδυάζονταν με, επίσης, εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, τις οποίες κατείχαν όλοι οι εκπαιδευτές σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό.
 
Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι/ες βιώσαμε ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο κατά το οποίο, με κοπιώδη προσπάθεια, αποκομίσαμε σημαντικές γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες. Ζήσαμε «οικογενειακές» στιγμές στο δείπνο, στη συζήτηση γύρω από τη βραδινή φωτιά, στην ησυχία της βραδινής σκοπιάς, στις μικρές στιγμές ξεκούρασης με την απόλαυση μίας κούπας ζεστού τσαγιού κατά την εκπαίδευση, στη λιτή τελετή λήξης και στο πρόχειρο γεύμα που ακολούθησε.
Άοκνοι εργάτες σχετικά με το φαγητό οι ΚΣ, ΚΣ και ΠΣ που επιμελήθηκαν της διαδικασίας, τους/τις οποίους/ες και ευχαριστούμε. Φαγητά, πίτες και φρούτα προσφέρθηκαν από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και συμπλήρωσαν το προβλεπόμενο βασικό σιτηρέσιο.
Στην ομάδα υποστήριξη της εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνεται και ο ΓΙ, φίλος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Καβάλας και χειριστής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) που χρησιμοποιήθηκε για τη βιντεοσκόπηση στιγμών της εκπαίδευσης.
Έτσι, εκτός από τις γνώσεις και εμπειρίες που μάς πρόσφερε η εκπαίδευση αυτή, μας έφερε κοντά ακόμη περισσότερο και σφυρηλάτησε περαιτέρω το ομαδικό πνεύμα προσφοράς και ενσυνείδητης στρατιωτικής πειθαρχίας που μας διακρίνει.
 
Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτές και τα άτομα που προσέφεραν τη βοήθειά τους για να υλοποιηθεί αυτή η εκπαίδευση. Ευχαριστούμε ειδικότερα: α) τα μέλη του Συνδέσμου Βατραχανθρώπων Ελλάδας για τα υλικά καταδύσεων, για τη διάθεση της λέμβου, για τη διάθεση φαρμακευτικού υλικού με απινιδωτή και για τη σημαντική παρουσία και βοήθειά τους, β) τα μέλη και φίλους/ες που προσέφεραν διάφορα υλικά, γ) τον ΘΠ για τη διάθεση της λέμβου, δ) τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιάς Καβάλας για τη διάθεση τεντών και άλλων υλικών και ε) τη Διασωστική Ομάδα Καβάλας για τη διάθεση της λέμβου. Ευχαριστούμε όλα τα άτομα που συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι/ες και εκτιμούμε ότι η εκπαίδευση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.
 
Κάθε φορά και καλύτεροι! Κάθε φορά και περισσότερο «δεμένοι/ες»!
Με την παρουσία μας και τις πράξεις μας αποδεικνύουμε σε όποιους σκέφτονται «να έρθουν βράδυ» ότι θα μας βρούνε έτοιμους/ες να τους υποδεχθούμε.
Άλλωστε είναι γνωστό πως είμαστε ιδιαίτερα φιλόξενος λαός.
Και γιατί όχι, ίσως να πάμε κι εμείς μετά να τους επισκεφθούμε!
 
ΜΟΝΟ ΠΡΑΞΕΙΣ
ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ
ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ