Η Εφεδρεία που επιμένει, η Εφεδρεία που αντιστέκεται

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022(15Ος )ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ 01-03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΣ

Ο 15ος Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας – Άσκηση ¨Μακεδονομάχος¨ είναι καταγεγραμμένος πλέον στην ιστορία .Φέτος είχαμε την τιμή και χαρά να τον διοργανώσουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα Αν/γου ΚΑΤΣΑΝΗ αφιερώνοντας την τόσο στην οικογένειά του όσο και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ που έκλεισε ακριβώς 67 έτη (έναρξη 01 Απρίλιου 1955).Η συγκίνηση μας ήταν τεράστια όταν μπροστά στην προτομή του (αιώνιου )Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών αναφώνησαν τον εθνικό ύμνο οι 350 περίπου ασκούμενοι και προσωπικό της οργανωτικής επιτροπής στο Σιδηρόκαστρο παρουσία της συζύγου και των θυγατέρων του αφού πρώτα διαβάστηκαν από καταδρομέα του Π.Σ.Ε.Κ. ΟΛΑ τα ονόματα των πεσόντων μας !

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί αν δεν μας παραχωρούσε η Ιερά Μητρόπολη Σιντικης τις πανέμορφες κατασκηνώσεις Αγίου Παύλου ,γι’ αυτό και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τον Σεβασμιότατο όσο και τον σύνδεσμό μας Πάτερ Ιωάννη!

Ως γνωστόν η ενασχόληση της οργανωτικής επιτροπής με την άσκηση αρχίζει μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της και τελειώνει πολύ μετα την αποχώρηση και του τελευταίου άντρα από την τοποθεσία διεξαγωγής της.

Το πρωί λοιπόν της Πέμπτης 31 Μαρτίου φορτώθηκε όλη η πραμάτεια της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. στα trailor της και ξεκινήσαμε για τη φετινή περιπέτεια! Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω όσους κοπίασαν για το στήσιμο της άσκησης .Θα πω μόνο ότι ο Μακεδονομάχος δεν εχει σταθερή δύναμη με την οποία ξεκινάει και τελειώνει αλλά συνεχώς μεταβαλλόμενη σύμφωνα με την διαθεσιμότητα των εφέδρων που συμμετέχουν!

Από Πέμπτη βράδυ ξεκίνησαν κατατάξεις τα περίπολα που ήρθαν από όλο τον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο για ακόμα μια φορά .Κάποιους τους έχουμε συνηθίσει πλέον και αν δεν τους συναντήσουμε μια φορά το χρόνο νιώθουμε μελαγχολία!

Την Παρασκευή πρωί ξεκίνησαν τα πρώτα περίπολα με το τελευταίο να ξεκινάει παραδοσιακά 08:00 του Σαββάτου 02 Απρίλιου.

Σύμφωνα με το σενάριο, έπρεπε να περιπολήσουν επι συγκεκριμένου δρομολογίου συνολικής απόστασης 15 χλμ.

Αφού έλαβαν διαταγές και ελέγχθηκαν ως προς τους ασυρμάτους που έφεραν με σχετική ραδιοερασιτεχνική άδεια, χορηγήθηκαν ομοιώματα οπλισμού με καινοτομία για φέτος τη χορήγηση ομοιώματος αντιαρματικού όπλου (ευχαριστούμε τον πρόεδρο ΛΕΦΕΔ Πέλλας) σύμφωνα με τα εμφανή διδάγματα που αποκομίσαμε από τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο(που δυστυχώς ακόμα μαίνεται).

Διατάχθηκαν να ανέβουν σε στρατιωτικό όχημα για να μεταβούν ταχέως σε φυλάκιο για να βοηθήσουν εκεί σχετικά .Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους έπεφταν σε ευκαιριακή ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός ,οπότε έπρεπε να την εξουδετερώσουν και να συνεχίσουν πεζοί .Μια κατάσταση που είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ο καθένας μας καθώς η μεταφορά στο σύγχρονο πεδίο γίνεται ως επι το πλείστον με οχήματα και πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε πλάνο σε περίπτωση εμπλοκής .

Επόμενο ΣΤΕΚ ήταν αυτό της καταρρίχησης από το βυζαντινό κάστρο Σιδηροκάστρου ,μια πανέμορφη τοποθεσία όπου σύμφωνα με το σενάριο έπρεπε να αναζητήσουν περίπολο και να βοηθήσουν στην ανάσυρση στρατιωτών. Ένα ΣΤΕΚ που έλεγχε τις έξτρα γνώσεις και την αυτοπεποίθηση .Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το 80% των ασκούμενων δεν είχε ποτέ του κάνει κάτι ανάλογο βάζοντας έτσι το στέλεχος της Ε.Φ.(ευχαριστούμε Νικόλα)που ήταν υπεύθυνο, στη διαδικασία να εκπαιδεύσει επι τόπου όσους ήθελαν να καταρριχηθούν (δλδ όλους!).

Εκεί λοιπόν, έβρισκαν ως αξιολογητές τους άντρες της MEDUCATION που τους ζητούσαν αυτή την φορά να ενεργήσουν επι ας πούμε πιο συμβατικών- πολιτικής φύσεως τραυμάτων και όχι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα TCCC που όλοι περίμεναν!

Κατά τη συνέχεια, εισέρχονταν σε ένα πολύ όμορφο δάσος συνεχόμενης ανηφόρας που προσφερόταν όπως ήταν αναμενόμενο για ενέδρες .Η πρώτη ήταν από ένα στοιχείο του εχθρού ενώ η δεύτερη ήταν μια μόνο βολή από ελεύθερο σκοπευτή οπότε όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η αντίδρασή τους στην κάθε μια θα έπρεπε να είναι τελείως διαφορετική.

Παρακάτω και ενώ έβγαιναν σε ξέφωτο συναντήθηκαν με οχήματα 4Χ4 του εχθρού τα οποία τους έβαλλαν με τα πολυβόλα τους στην προσπάθειά να απεμπλακούν . Είναι πλέον κοινός τόπος ασκουμένων και μη ότι όπου καταφέρνουμε να έχουμε οχήματα, αυτά δίνουν μέγιστη αληθοφάνεια και έτσι εκπαιδεύονται ακόμη πιο αποδοτικά τα περίπολα.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους έπρεπε να αναφέρουν ότι διέρχονται από προκαθορισμένα σημεία ,ένα τέτοιο ήταν και μια κεραία κινητής τηλεφωνίας …..Κάποιοι που μπήκαν στον κόπο να ρίξουν μια περιμετρική ματιά στην περίφραξή της, εντόπισαν την υπονόμευση της με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σπεύδοντας να την αναφέρουν στη βάση!!!Στο κάτω-κάτω για αυτό τους βάλαμε να περιπολήσουν εκεί !

Επόμενο ΣΤΕΚ ήταν αυτό της δημιουργίας ζώνης διέλευσης μέσα από ναρκοθετημένη περιοχή ,ένα πολύ απαιτητικό, διδακτικό και για γερά νεύρα ΣΤΕΚ !

Οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες παλαιού στρατοπέδου μας έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ημιαστικό περιβάλλον ώστε τα περίπολα να ασκηθούν, αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι επρόκειτο για 3 ΣΤΕΚ(σταθμός ελέγχου κυκλοφορίας).το 1ο ήταν η μάχη σε αστικό περιβάλλον ,το 2ο το CQB και το 3ο η διαχείριση αιχμαλωτισθέντος προσωπικού του εχθρού ,δλδ αντικείμενα που ποτέ δεν απουσιάζουν από τον Μακεδονομάχο, τουλάχιστον όχι από τότε που πρωτοπήγαμε στην Cambrian Patrol.

Παρακάτω, τη σκυτάλη έπαιρναν αξιολογητές -αρματιστές οι οποίοι είχαν φτιάξει ένα πανέμορφο σκηνικό με οπτικό αλλά και ηχητικό(!!!) υλικό από φίλια και εχθρικά άρματα όπου οι ασκούμενοι έπρεπε να αναγνωρίσουν τον τύπο αλλά και το στρατό στον οποίο ανήκουν (φίλιο ή εχθρικό) να εφαρμόσουν πρόχειρες μεθόδους υπολογισμού της απόστασής τους από αυτούς και να επιλέξουν ή μη κάποιο από τα προσφερόμενα αντιαρματικά όπλα λαμβάνοντας υπόψιν το βεληνεκές τους, τη διατρητική ικανότητα των βλημάτων τους αλλά και το πάχος θωράκισης των αρμάτων. Η σοβαρή προετοιμασία, η άψογη παρουσία και το μεγάλο ενδιαφέρον του αντικειμένου αξιολόγησης των συγκεκριμένων εκπαιδευτών αποκόμισαν τα ευμενέστερα σχόλια για την προσπάθειά τους!

Συνεχίζοντας, τα περίπολα επάνδρωναν check point που πάντα κρύβει εκπλήξεις!

Λίγο πριν την ¨βαρκάδα¨ σε λίμνη της περιοχής με αξιολογητές Εφέδρους Αξιωματικούς του ΤΕΘ της περιοχής είχαμε φροντίσει να ¨μαλακώσουμε ¨τους ασκούμενους βάζοντάς τους να μεταφέρουν τα γνωστά πλέον κυτία πυρομαχικών που έπρεπε να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους όλμους 4,2 ιντσών !

Η επάνδρωση του Π.Ο.Τ. που έπονταν και η απόκρουση επίθεσης του εχθρού αποτελούν πάντα ένα αντικείμενο που περιμένεις να δεις στον Μακεδονομάχο καθώς αποτελεί ένα από τα πιο βασικά αντικείμενα που θα συναντήσουμε ωστόσο ενισχύσαμε τις απαιτήσεις μας από τους ασκούμενους όταν ξαφνικά και εν μέσω της μάχης διατάζαμε ψιθυριστά τον περιπολάρχη ¨να πεθάνει¨ ώστε να αξιολογήσουμε τη συνοχή του περιπόλου αλλά και την ανάληψη καθηκόντων από τους υπόλοιπους άντρες του βάσει της προβλεπόμενης ιεραρχίας.

Λίγο πριν επιστρέψουν τα περίπολα στη βάση, όφειλαν να καταστρέψουν στοιχείο αναγνώρισης του εχθρού που την παρακολουθούσε .Εκει τους ζητήθηκε να εκδώσουν γρήγορες διαταγές μάχης σύμφωνα με το νεομεταφρασθέν QBO που είχε δοθεί ως σχέδιο (slate card).

Με την επάνοδο στη βάση αιτούνταν πυρά όπλων καμπύλης τροχιάς στον εξομοιωτή, αναγνώριζαν από οπτικό υλικό εχθρικά οπλικά συστήματα που αφορούσαν σε άρματα, οχήματα, συστήματα όπλων, ελικόπτερα κ.α. και έπειτα λάμβαναν νέες εντολές για νέα έξοδό τους από τη βάση προκειμένου να πραγματοποιήσουν αναγνώριση εντός εχθροκρατούμενης περιοχής (2η φάση άσκησης).Πριν την αναχώρησή τους και ενώ ήταν ήδη κουρασμένοι, κατασκεύαζαν αμμοδόχο και εξέδιδαν τελική διαταγή ,πάντα παρουσία αξιολογητή .

Ξεκινούσαν τη διείσδυση και φτάνοντας αθέατοι στο σημείο που τους είχε δοθεί βάσει συντεταγμένων, έπρεπε να αναγνωρίσουν εχθρικές θέσεις . Αυτό επετεύχθη με την επίδειξη από την¨ μεριά του εχθρού¨ καρτελών με συνθηματικά που αντιστοιχούσε σε μια φωτογραφία!

Κατά την επάνοδο τα επεισόδια δεν τέλειωσαν αλλά η παρενόχληση συνεχίστηκε με ενέδρες ώστε να μην χαλαρώνουν .

Όλη αυτή η ταλαιπωρία θα ήταν εις μάτην αν δεν γινόταν απενημέρωση με τον τερματισμό. Αυτό πλέον αποτελεί παράδοση ,είναι πολύ διδακτικό και φυσικά όλοι ανυπομονούν να συναντήσουν τον ¨θειο Γκου¨ που τους αξιολογεί!

Μετά το πέρας της απενημέρωσης τα περίπολα κλήθηκαν μερίμνει το περιπολάρχη να συμπληρώσουν και να παραδώσουν προς αξιολόγηση μια έντυπη πολυσέλιδη αναφορά όπου ενημέρωναν εγγράφως και με κάθε λεπτομέρεια πληροφορίες που αφορούσαν στο δρομολόγιο που επέλεξαν καθόλη τη διάρκεια της άσκησης, την άποψή τους για εναλλακτικά δρομολόγια, πιθανές ενέργειες του εχθρού, προτάσεις για ενέργειες φίλιων τμημάτων κ.α.

Οι φετινές παρουσίες έφεραν ένα αεράκι αισιοδοξίας καθώς τα περισσότερα περίπολα κατάφεραν να κατακτήσουν ένα μεγάλο ποσοστό επι της συνολικής βαθμολογίας που σημαίνει ότι προετοιμάστηκαν καλυτέρα από τις άλλες χρονιές και έδωσαν την πρέπουσα σημασία στα βοηθήματα που τους είχαμε προτρέψει να εκτυπώσουν και να διαθέτουν κατά την άσκηση.

Όπως συχνά λέμε στην τελετή λήξης….. και μόνο που έκανε κάποιος τον κόπο να συμμετάσχει είναι νικητής γιαυτό θεωρώ άσκοπο να αναφερθούμε στην κατάταξη με μια εξαίρεση μάθαμε ότι υπάρχει σχέδιο να συμμετάσχουν έφεδροι και όχι μόνιμοι καταδρομείς από την Κύπρο μας φέτος στην άσκηση ¨Cambrian Patrol¨ και μάλιστα επίσημα, δηλαδή με τις ευλογίες ,την εκπαίδευση και πλήρη οικονομική υποστήριξη του κράτους (ακριβως το αντίθετο από ότι συνέβη με εμάς). Προϋπόθεση ήταν να κερδίσουν χρυσό μετάλλιο πράγμα που επετεύχθη από την ομάδα ΄΄ΜΥΡΜΗΔΟΝΕΣ΄΄του ΠΣΕΚ,ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΟΙΠΟΝ !

Το τι έγινε στην απονομή θα το δείτε στα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους !

Καλή αντάμωση λοιπόν ,οι προετοιμασίες για το 2023 άρχισαν!

Για την Μητροπολιτική Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

-Ο-

Υπεύθυνος Ασκήσεως