ποιοι ειμαστε

τι ειναι η λεφεδ

green-back

Λεσχη Εφεδρων Ενοπλων Δυναμεων

Η ΛΕΦΕΔ - Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μεταξύ αυτών αναπτυχθέντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σχέσεων, δεσμών και ιδεών και ιδίως η καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης της Πατρίδας. Αν και η ΛΕΦΕΔ - Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006, τα ιδρυτικά της μέλη συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1993 και έχουν πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχα προϋπάρχοντα σωματεία. Μέλη της ΛΕΦΕΔ μπορούν να γίνουν όσοι είναι εν ενεργεία στελέχη ή έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ κλπ). Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ και επιχειρησιακός αρχηγός, είναι ο έφεδρος Ταγματάρχης (ΠΖ) Σιδηρόπουλος Ιωάννης. Η έδρα της ΛΕΦΕΔ - Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΛΕΣΧΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ​

Συνάδελφε καλώς όρισες στη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Ελπίζουμε αυτό το φυλλάδιο να σε βοηθήσει να ενταχθείς πιο εύκολα στην μεγάλη μας οικογένεια και να κατανοήσεις γρηγορότερα κάποιες από τις λεπτομέρειες της λειτουργίας και της ύπαρξής μας.

Σκοπος Λεσχης

Ο σκοπός της λειτουργίας της Λέσχης αναφέρεται στο καταστατικό. Αν τα μέλη επιθυμούν να διαβάσουν το καταστατικό, θα πρέπει να απευθύνονται στους Γραμματείς της Λέσχης. ​

Ιστορια Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006. Τα ιδρυτικά της μέλη έχουν πολυετή εμπειρία συμμετοχής σε αντίστοιχα σωματεία.Πρώτος Πρόεδρος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. είναι ο Εφ Ταγματάρχης (ΠΖ) Σιδηρόπουλος Ιωάννης. Τα γραφεία της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. βρίσκονται: Προέκταση Ολυμπιάδος με ωκεανού ΤΚ 56224 Εύοσμος Θεσσαλονίκη, με φιλοδοξία τη μελλοντική στέγαση σε ιδιόκτητα γραφεία ή τη φιλοξενία σε χώρο στρατοπέδου ενεργού ή μη. ​

Σχεση με ομοειδη σωματεια

Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. κάνοντας πράξη το ρητό «Ισχύς εν τη ενώσει», πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ομοειδή σωματεία.

Εκδηλωσεις

Οι εκδηλώσεις στις οποίες τα μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. μετέχουν δυναμικά, μπορούν να ποικίλουν. Παρελάσεις σε Εθνικές Επετείους, ημερίδες για εθνικά ή τεχνικά θέματα, διεθνείς αγώνες (Bocairre Γαλλίας, SRC Ελβετίας , Grenadier Αυστρία , Cambrian Patrol Μεγάλη Βρετανία κλπ) πανελλήνιους αγώνες («ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» στη Ρεντίνα, «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» στην Ξάνθη, εγκαταστάσεις ΣΕΓΑΣ όρος Πάρνηθα, στρατόπεδο ΚΕΕΔ Μεγάλο Πεύκο και όρος Καντήλι Αττικής, στρατόπεδο ΚΕΤΘ Αυλώνα, «ΟΝΗΣΙΛΟΣ»-Κύπρος κλπ), συμμετοχή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από ατυχήματα ή θεομηνίες. Επίσης η Λέσχη μετέχει σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αναδασώσεις, εθελοντική αιμοδοσία, συμμετοχή στις κατασβέσεις πυρκαγιών (Αριθμός Μητρώου Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 21/2007) κλπ.

Ασφαλεια και νομιμοτητα

Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. είναι αναγνωρισμένος εφεδροπολεμικός σύλλογος στον οποίο τα μέλη έχουν καταθέσει τους ΑΣΜ τους,οι οποίοι συχνά και όταν απαιτηθεί κατατίθενται στο Γ.Ε.Σ.( ή όπου αλλού κρίνει το Δ.Σ. ότι πρέπει) . Η φύση και το αντικείμενο της λέσχης, πολλές φορές είναι στο στόχαστρο ορισμένων ΜΜΕ. Για αυτό το λόγο απαιτείται έλεγχος, σοβαρότητα και όταν απαιτείται απόρριψη των ταραχοποιών στοιχείων που δεν συμφωνούν με τους σκοπούς της λέσχης και παραβαίνουν το Νόμο. Το εγκεκριμένο καταστατικό της ΛΕΦΕΔ, υπάρχει στο οικείο βιβλίο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, διατίθεται δε, σε αντίγραφα για όποιο μέλος μας επιθυμεί να το μελετήσει. Μέλος της ΛΕΦΕΔ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας, ακόμα και αν στην συνέχεια κατατάχτηκε στα σώματα ασφαλείας, στην περίπτωση αυτή εγγράφεται με την ιδιότητα που είχε κατά την διάρκεια της θητείας του.(Αρ7 «Μέλη» του με Α.Μ.8298 όπως εγκρίθηκε με την 7942/07 από 01-03-2007 απόφαση πρωτοδικείου Θες/νικης) Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη που εγγράφονται, είναι δόκιμα μέλη για ένα έτος, οπότε υπάρχει η δυνατότητα απόρριψής τους στην δυσάρεστη περίπτωση που αυτά προβούν σε παράνομες ή αντισυνταγματικές πράξεις.​

Σε περιοδο επιστρατευσεως η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. διαλυεται και τα μελη της ενεργοποιουνται οπως προβλεπει η νομιμη επιστρατευτικη μεθοδος που διεπει το στρατευμα.

ενδυμασια και παρουσια

Για λόγους ομοιογένειας ο εσωτερικός κανονισμός της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. επιβάλει κάποιες λεπτομέρειες στην παρουσία μας. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη στολή. Για τις εκδηλώσεις όμως που λαμβάνουν χώρα στο ύπαιθρο, επιτρέπεται ΜΟΝΟ η Ελληνική στολή παραλλαγής. Επιτρέπονται διακριτικά επιράμματα όπλου, βαθμού, στρατιωτικών σχολείων, ειδικών μονάδων κλπ στις θέσεις που προβλέπει ο στρατιωτικός κανονισμός. Απαγορεύεται η χρήση εθνοσήμου. Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. διαθέτει στα μέλη της επιράμματα χαμηλής ορατότητας σε λαδί χρωματισμό με τα διακριτικά της Λέσχης. Η χρήση στολών ξένου στρατού επιτρέπεται ΜΟΝΟ στην περίπτωση βαρέως ρουχισμού, όπου οι προτεινόμενες από το εμπόριο λύσεις δεν είναι δυνατόν να παρέχουν ρουχισμό με χρωματισμό όμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται από Ελληνικά στρατιωτικά τμήματα. Στις υπαίθριες εκδηλώσεις, επιτρέπεται ως κάλυμμα κεφαλής η χρήση σκούφου, πλατύγυρου καπέλου, τζόκεϊ κλπ. Στις επίσημες εκδηλώσεις φέρεται ως κάλυμμα κεφαλής το μπερέ χρώματος μπλε για τα μέλη που υπηρετήσαν στον ΕΣ, εκτός αυτών που υπηρετήσαν σε σχηματισμούς ειδικών δυνάμεων, τεθωρακισμένων κλπ οι οποίοι φέρουν μπερέ αναλόγου χρώματος (πράσινο, μαύρο κλπ). Επίσης, για λόγους ομοιομορφίας και επειδή δεν είναι λειτουργικό οι προερχόμενοι από ΠΝ και ΠΑ να φέρουν ναυτικό πηλίκιο ή δίκοχο κλπ, θα φέρουν και αυτοί το μπερέ χρώματος μπλε του ΕΣ. Όλοι δε, θα φέρουν τα διακριτικά της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. επί του καλύμματος κεφαλής. Τα βασικά είδη εξοπλισμού τα οποία πρέπει να φροντίσει να προμηθευτεί ο νεοεισαχθείς στην οικογένεια της Λ.ΕΦ.Ε.Δ., είναι (εκτός από στολή και στρατιωτικά υποδήματα) ένα σακίδιο μακράς διαβίωσης, ένας υπνόσακος και ένα υπόθεμα, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του σωματείου στο ύπαιθρο. Αργότερα, και υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες των παλαιοτέρων μελών, θα έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί τμήματα εξαρτήσεως, υλικά ορειβασίας και λοιπού εξοπλισμού. Να αναφερθεί βεβαίως πως η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει, να παράγει και να διαθέτει τμήματα εξαρτήσεων και λοιπό εξοπλισμό. Απαγορεύεται η κατοχή παντός τύπου εκρηκτικών υλών, πυρομαχικών, όπλων και λοιπών παρανόμων ειδών. Μέλη που θα βρεθούν να κατέχουν ή να φέρουν παρανόμως ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, θα παραπέμπονται στις Αστυνομικές Αρχές και την Δικαιοσύνη. Επειδή δεν είναι στη δικαιοδοσία της Λέσχης να ελέγχει ποινικό μητρώο των μελών του, θα πρέπει να γίνει σαφές πως οτιδήποτε ακραίο δεν είναι επιθυμητό. Αν μάλιστα γίνουν αντιληπτές, αντισυνταγματικές συμπεριφορές, θα αποβάλλεται το μέλος από τη Λέσχη.

Εσοδα Λεσχης

Η κύρια πηγή εσόδων είναι τα μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ.. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει τα μέλη να αμελούν τις συνδρομές τους. Κατά καιρούς, σε διάφορες εκδηλώσεις υπάρχει αντίτιμο συμμετοχής. Αυτό συμβαίνει ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των εκδηλώσεων. Οποιοδήποτε περίσσευμα κατατίθεται στο ταμείο και με αυτό γίνεται προμήθεια από το εμπόριο ομαδικών υλικών όπως υλικά ορειβασίας, Α΄ βοηθειών, συσκευές επικοινωνιών κλπ καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται για την καταβολή του ενοικίου των γραφείων της λέσχης.

Λειτουργια Λεσχης

Πάγια είναι η συγκέντρωση μελών στα γραφεία της Λέσχης κάθε Τετάρτη ώρα 20:00 όπου λαμβάνει χώρα θεωρητική εκπαίδευση σε αντικείμενα που αφορούν τα μέλη ή συζητούνται τα τρέχοντα θέματα. Για περιπτώσεις που πρέπει να ενημερωθούν άμεσα τα μέλη για όποιο ζήτημα, έχουν οργανωθεί τηλεφωνικές ομάδες Λ.ΕΦ.Ε.Δ. (αναρτημένες σε πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία της λέσχης). Με τον τρόπο αυτό. Κάθε μέλος είναι ένας «συνδετικός κρίκος» στην αλυσίδα επικοινωνίας, οπότε και τα μέλη δεν πρέπει να αμελούν να ειδοποιούν τα υπό εποπτεία τους μέλη. Το ΔΣ είναι εκλεγμένο όργανο για να υπηρετεί τους σκοπούς της λέσχης. Για το λόγο αυτό, τα μέλη δεν θα πρέπει να διστάζουν να εκφράζουν τα παράπονα ή τις προτάσεις τους στο ΔΣ. Με τον τρόπο αυτό η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. βελτιώνεται (Κουτί Παραπόνων – Προτάσεων). Πριν από κάθε εκδήλωση στο ύπαιθρο, το ΔΣ ενημερώνει το οικείο Αστυνομικό τμήμα, ενώ σε περίπτωση συμμετοχής σε σωστικές ομάδες, καλό θα ήταν τα εμπλεκόμενα μέλη να ενημερώνουν και τους οικείους τους για να μην ανησυχούν. Στα γραφεία της Λ.ΕΦ.Ε.Δ., λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη η οποία δημιουργήθηκε με προσφορές μελών. Τα μέλη μπορούν να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη αυτή και με δικά τους βιβλία ή περιοδικά με αντικείμενο που να προσανατολίζεται στους σκοπούς του συνδέσμου. Το κάθε μέλος θα πρέπει να έχει ετοιμάσει ο καθένας από μόνος του το σακίδιο μακράς διαβίωσης του με τα απαραίτητα υλικά, ώστε να μπορεί να αναχωρήσει άμεσα όταν αυτό ζητηθεί σε περίπτωση συγκρότησης κάποιας σωστικής ομάδας. Μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. μπορούν να γίνουν όσοι έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις (ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ κλπ). Για τον λόγο αυτό, τα μέλη καλό θα ήταν να ενημερώσουν γνωστούς και φίλους που τυχόν ενδιαφέρονται. Για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ απορία ή πρόβλημα τα νέα μέλη να απευθύνονται στα μέλη του ΔΣ, ή στα παλαιότερα και έμπειρα μέλη που θα τους κατευθύνουν αναλόγως. Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε ο θεσμός του οπλίτη – πολίτη, Στη σύγχρονη Ελλάδα, η Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

Δ.Σ. Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Θεσσαλονικης

  1. Πρόεδρος: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  2. Αντιπρόεδρος: ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  3. Γενικός Γραμματέας:  ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  4. Ειδ. Γραμματέας: ΖΔΡΩΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
  5. Ταμίας: ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  6. Αναπληρωτής Ταμίας: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  7. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  8. Έφορος Εκπαίδευσης (Α): ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  9. Έφορος Εκπαίδευσης (Β): ΝΤΟΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Τελευταία ενημέρωση 11/12/2023.